Voetbalpoules.nl
De leukste voetbalpool van Nederland!

Inloggen

(Artikel in samenwerking met onetime.nl)

Hollywood in Wales

Als voetballiefhebber zal het je niet ontgaan zijn: Wrexham AFC staat op het punt om te promoveren vanuit de National League naar League Two. Als dit lukt, betekent het dat ze niet langer een "non-league" club zijn en promoveren naar het professionele niveau.

Waarom is er dit jaar zoveel aandacht voor Wrexham AFC? Zelfs zoveel dat BT Sport opeens live non-league wedstrijden op televisie uitzendt? Dit heeft een reden, of eigenlijk twee redenen. 

De eigenaren 

De eerste reden zijn de twee eigenaren: Ryan Reynolds en Rob McElhenney. Zij kochten in 2020 de club van de supporters over nadat ze lieten zien dat ze een goed langetermijnplan voor de club hadden.

Gaat er een belletje rinkelen bij deze twee namen? Dat is niet zo gek. Beide heren zijn namelijk acteurs in Hollywood. Ryan Reynolds ken je van grote films als "The Hitman's Wife's Bodyguard" en natuurlijk "Deadpool", of als je meer van series houdt "Two Guys, a Girl and a Pizza Place". Terwijl Rob McElhenney de bedenker, schrijver, executive producer en hoofdrolspeler is van "It's Always Sunny in Philadelphia".

Waarom kochten deze twee Hollywoodsterren deze club? Rob McElhenney keek naar een documentaire over voetbal in Engeland en raakte geïntrigeerd door het voetbal op lager niveau in Groot-Brittannië. Hij contacteerde een sportmakelaar in de USA en kwam erachter dat het kopen van een club flink wat kosten met zich meebrengt. Daarom besloot hij collega acteur Ryan Reynolds erbij te betrekken. De heren waren duidelijk: ze wilden een club kopen die het financieel nodig had en waar mogelijkheden waren, maar niet met als doel het nieuwe Chelsea of Manchester City te worden.

De plannen werden voorgelegd aan de groep supporters die de club in bezit had. Deze waren het al snel eens dat de Hollywoodacteurs er niet voor het snelle geld in wilden, maar iets moois van de club wilden maken.

Wat extra duidelijk maakt dat de heren echt betrokken zijn bij de club, is dat ze elke thuiswedstrijd aanwezig zijn. Ze vliegen dan vanuit Amerika naar de club, en ook de vrouwen van beide heren, actrices Blake Lively en Kaitlin Olson, zijn regelmatig bij de wedstrijden te vinden.

Geld erin pompen 

Veel mensen zullen zeggen dat twee rijke hotshots uit Hollywood er waarschijnlijk een flinke som geld in gooien en zo de promotie kopen. Toch is dit niet het geval. Weliswaar hebben ze enkele goede spelers aangetrokken en verdienen deze niet slecht als semi-profs, maar toch gooien ze niet met miljoenen. 

Wel zorgen ze ervoor dat benodigdheden snel worden geregeld. Als het team iets nodig heeft, komt het er zonder dat het eerst in 25 vergaderingen besproken moet worden. Dit zorgt mede voor de juiste sfeer binnen het team en de enorme motivatie om te promoveren.

Willen ze naar het hoogste niveau met Wrexham AFC? Absoluut! Is het een meerjarenplan? Absoluut! De heren uit Hollywood pakken het rustig maar goed aan.

Ben “the cycling GK” Foster

Reden nummer twee waarom Wrexham AFC de nodige aandacht krijgt, is Ben Foster. Ben Foster is de voormalige keeper van Man United, het Engelse nationale team en nog een groot aantal Engelse clubs, en is tevens een fanatieke vlogger/podcaster.

In zijn podcast "The Cycling GK" kondigde hij aan het begin van het seizoen zijn pensioen aan. Hij was 39 en vond het mooi geweest. Ondanks enkele aanbiedingen besloot hij liever thuis te zijn bij zijn familie en zijn tijd te besteden aan de podcast.

Totdat Wrexham een aantal weken geleden belde, hun eerste doelman was geblesseerd geraakt en ze zochten een tijdelijke vervanger. Omdat de transferperiode al ruim voorbij was, moesten ze een "free agent" binnenhalen.

Foster is voor Wrexham AFC geen onbekende. In 2005 speelde hij daar een topseizoen, wat hem een transfer naar Manchester United opleverde. Toen de club hem polste, stond hij dan ook direct open om iets terug te doen voor de club waar hij, volgens zichzelf, alles aan te danken had. Hij tekende een contract tot het einde van het seizoen. Hij krijgt hier, volgens de keeper zelf, peanuts voor. Enkel reis- en verblijfkosten.

Dankzij zijn podcast is Foster erg populair in het Verenigd Koninkrijk en zijn terugkeer op het veld was dan ook het gesprek van de dag bij veel voetbalfans.

Wrexham AFC vs Notts Co

De achtervolger, in de National League, van Wrexham is Notts Co. Tot vorige week stonden beide teams op 100 punten uit respectievelijk 42 en 41 games, waarbij Wrexham nog een wedstrijd tegoed had.

Maar op 10 april speelden deze twee teams de kraker van het seizoen tegen elkaar. Live op BT sports was te zien dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Notts stond met de rust 1-0 voor, maar Wrexham wist dit na de pauze om te bouwen naar een 2-1 voorsprong. Notts wist gelijk te maken in de 75e minuut maar 3 minuten later was het Wrexham, dat weer op voorsprong stond. De spanning was om te snijden bij de supporters en zelfs de neutrale supporters hadden een prachtige wedstrijd.

Alles leek erop dat Wrexham aan het langste eind zou trekken. Tot in de zevende minuut van de blessuretijd Notts co een penalty kreeg. Dit was echter het moment voor Foster om te shinen en met een prachtige redding hield hij de bal uit de goal. De overwinning was een feit en met 3 punten voor en een wedstrijd meer is de promotie voor Wrexham AFC erg dichtbij en mogen ze zich bijna weer “profclub” noemen.

Personalia van de hoofdrolspelers


Naam: Ryan Reynolds
Geboortedatum: 23 oktober 1976
Geboorteplaats: Vancouver, British Columbia
Beroep: Acteur, producent, ondernemer
Bekende rollen: Deadpool, The Proposal, Green Lantern
Partner: Blake Lively
Kinderen: 3
Productiebedrijf: Maximum Effort
Gin-merk: Aviation Gin
Eigenaarschap: Wrexham AFC (samen met Rob McElhenney)

Naam: Rob McElhenney
Geboortedatum: 14 april 1977
Geboorteplaats: Philadelphia, Pennsylvania
Beroep: Acteur, producent, schrijver
Bekende rollen: Mac in "It's Always Sunny in Philadelphia"
Partner: Kaitlin Olson
Kinderen: 2
Productiebedrijf: RCG Productions
Eigenaarschap: Wrexham AFC (samen met Ryan Reynolds)
Aantal deelnemers
38.327

Poll

Hoeveel Premier League clubs halen de kwartfinale van de FA Cup?

Het blijft iets speciaals, de FA Cup in Engeland, vandaar toch weer een poll hierover. Dit keer staat 't bereiken van de kwartfinale op 't spel. Er zijn nog maar liefst 10 Premier League clubs vertegenwoordigd waarvan er 3 onderlinge Premier League wedstrijden zijn, dus 3 clubs halen de kwartfinales sowieso al..

Uitslag nog van een oude poll:
- PSV verbrak niet zijn eigen Eredivisierecord met 18 overwinningen vanaf de competitiestart door 't gelijkspel tegen FC Utrecht, dit had maar 10% goed!

  • 6 34%
  • 5 29%
  • 7 23%
  • 4 11%
  • 3 4%

Er is 80 keer gestemd.